Lav et bål
At lave et bål kan være nødvendigt for at holde varmen, og man kan lave mad over det. Men lejrbålet virker også som en kæmpe hyggefaktor, og det hører sig ligesom til i vildmarken.
Så man skal selvfølgelig være i stand til at lave et bål. Det kan faktisk godt være lidt af en opgave, i hvert fald hvis man ikke lige har prøvet det før. Det kan i særdeleshed være en udfordring, hvis man ikke har moderne optændingsmidler ved hånden, og hvis det har regnet meget. Uanset om det er af nødvendighed, eller om det er for hyggens skyld, laves et bål ved, at man bygger det op fra bunden. Især når det er vådt, skal man starte småt og bygge gradvist op. Hvis alt er tørt, er det selvsagt nemmere at få bålet til at brænde, og man kan måske springe et led eller to over.
Men ellers gør man sådan her:
Snit et par ‘feather sticks’ af døde grene. Falder snørklerne af, gør det ikke noget, man skal bare have snittespånerne ved hånden sammen med pindene, når man tænder op. Selvom det regner, vil dødt træ ofte kun være vådt på ydersiden. Når man snitter en ‘feather stick’ kommer der masser af tørre spåner frem, og pinden får en luftig og letantændelig overflade. En rigtigt snittet ‘feather stick’ af en flækket grangren kan med lidt øvelse tændes med et ildstål.
Ét er at lave et bål – noget andet er at sikre sig, at der kun går ild i bålet og intet andet. Bålpladsen skal laves i rimelig god afstand til brændbare materialer. Endvidere må man aldrig forlade en varm bålplads. Før lejren forlades, skal man sikre sig, at bålpladsen er kold. Man skal simpelthen kunne stikke sine hænder ned i bålpladsen, og pladsen må ikke føles varm. Har man rigelig væske ved hånden og nemt ved at få fyldt feltflaskerne op, kan man bare hælde vand ud over bålpladsen for at sikre sig, at den er helt slukket og kold. Særligt om sommeren skal man virkelig passe på. Skove, moser, heder osv. kan være som krudttønder i tørre somre.
Lav ikke bål, hvis:
- Der er forbud mod det
- Hvis det ikke er nødvendigt, og din sunde fornuft siger dig, at det er for risikabelt
Kogegrej
I mangel af bål må man koge og stege på en anden måde. Det kan gøres relativt let og sikkert ved, at man medbringer noget kompakt kogegrej.
Chris og jeg gør mest brug af det velkendte svenske Trangia stormkøkken. Det er mere eller mindre bulletproof, nemt og ligetil og virker altid. Men selvom Trangia er vældig kompakt, fylder det alligevel lidt, da man også skal medbringe gas (eller sprit hvis man bruger spritbrænderen).
En anden mulighed, som tiltaler mig, da det intet fylder og gør brug af naturligt brændsel, er en Folding Firebox. Det er en amerikansk opfindelse, som er yderst kompakt. Desuden er den vældig robust, udført i rustfrit stål og meget let at anvende. Men der skal løbende fyldes brænde på, og man skal være lidt mere påpasselig med, hvor man stiller den, når den er i brug. Fireboxen er godt gammeldags hyggelig, fordi man får lidt af den der bålfornemmelse, selvom man bare skal koge en kedel vand. Fireboxen er standardgrej i min rygsæk. Den fylder sammenklappet lidt mindre end en Ipad Mini.
Ly
Er man på en flerdages tur, har man naturligvis – typisk i hvert fald – et telt og en sovepose spændt på rygsækken. Men selvom man ’bare’ er afsted på en dagstur, kan det være, at man bliver overrasket af vejret, eller at tiden skrider. Det kan derfor blive nødvendigt at overnatte i det fri, inden man fortsætter sin færd næste dag. I så fald må man lave ly af de forhåndenværende materialer, da man som oftest ikke inkluderer flere kilo telt som en del af grejet i sin dagspakning. Det kan godt være en temmelig energikrævende arbejdsbyrde at lave en bivuak af grene, rafter, gran osv.
Derfor har jeg en såkaldt ’tarp’ (engelsk for presenning, men det er egentlig en teltdug) i dagsrygsækken. Det er bare en firkantet letvægtssag på 3×3 meter med øjer til pløkker og barduner. Tarpen er ultralet (godt 500 gram), nem at stuve i rygsækken, kan sættes op overalt og på mange måder. Men husk: altid med bagsiden op i vinden og åbningen i læsiden.
Den måde, jeg oftest benytter den på, er i ’ruder’-figur. Jeg gør som følger:
Som det kan ses, er billedserien ikke lavet i vildmarken, men bare til illustration hjemme på gården. Er jorden kold, og/eller hård at ligge på, får man nok en noget bedre nattesøvn ved først at anlægge et leje at sove på. Gran er godt – det er ret blødt og luftigt, og isolerer derfor udmærket mod den kolde jord.
Er det meget koldt, må man have gang i et bål. Men nu ikke for tæt på tarpen, for det er en teltdug, og det siger altså bare …. ’WUUUUSSSHHHH’, hvis gløder rammer dugen. Selv telte, der sælges som ’flame retardent’ (flammehæmmende), kan brænde – det er jo nylon, og nylon brænder ret nemt! Så husk: altid bålet i god afstand fra tarpen/teltet.
Kom nu..
Det var lidt tips og tricks, der måske kan gøre gavn, når man ’rougher’ den lidt ude i naturen. Så tag bare springet … book den flybillet til Alaska … vildmarken kalder!